5 روش نگهداری لبنیات
لبنیات از اصلیترین محصولات غذایی موجود در یخچال هر خانهای است. از آنجایی که محصولات لبنی نسبت به نوسانات دما بسیار حساس هستند، در معرض فاسد شدن هستند و به شرایط خاصی برای نگهداری نیاز دارند. نگهداری لبنیات روشهای متفاوتی دارد که بهترین آنها، خرید به اندازه و برنامه ریزی در خرید و مصرف آنها است. اگر به اندازه کافی خرید لبنیات انجام دهید و شرایط دمایی نگهداری از آن را رعایت کنید، هرگز آنها در یخچال شما فاسد نمیشوند.
۵ روش برای نگهداری لبنیات
لبنیات یکی از پرمصرفترین مواد غذایی در خانه هر فردی است. اگر دائما در یخچال خانه خود لبنیات نگهداری میکنید، باید روش نگهداری لبنیات به صورت صحیح را بدانید تا همیشه، آنها را کاملا سالم مصرف کنید. در ادامه 5روش نگهداری را به شما معرفی میکنیم تا بتوانید با استفاده از این روشها از محصولات تازه و سالم لبنی لذت ببرید.
روش اول: زمانبندی درست در خرید
اولین روش، مدیریت مصرف و زمانبندی در خرید لبنیات است. هرگز بیش از یک بسته از هر لبنیات را خریداری نکنید. به عنوان مثال، اگر یک پاکت شیر در یخچال دارید، تا زمانی که آن شیر به اتمام نرسیده، پاکت دیگری از آن را نخرید. همچنین، در هنگام خرید برای خانه، همیشه محصولات لبنی را در آخرین مرحله خریداری کنید. چرا که محصولات لبنی به سرعت در دمای گرم و بیرون از یخچال فاسد میشوند. زمانبندی کنید که در هنگام خرید، محصولات لبنی مدت زمان کمتر بیرون از یخچال باشند.
روش دوم: اهمیت به چیدمان و طبقات یخچال
بهتر است که لبنیات یخچال را در سردترین طبقه یخچال نگهداری کنید. بهترین مکان برای نگهداری از لبنیات، انتهای یخچال در طبقات میانی و پایین است. همچنین، بهتر است که برای نگهداری لبنیات برای طولانی مدت، از روش فریز کردن هم استفاده نکنید. در این روش، شما میتوانید طول عمر محصولات لبنی مانند شیر و خامه را بالا ببرید ولی پس از خارج کردن آنها از فریزر، متوجه افت کیفیت، تغییر بافت و تغییر رنگ در آنها نیز میشوید.
همچنین، قسمتهایی از یخچال در درب آن تعبیه شده است. این بخشها نیز انتخاب مناسبی برای نگهداری لبنیات نیستند. چرا که این قسمتها، ارتباط مکرر با هوای بیرون دارند و گرمترین بخش یخچال محسوب میشوند. دقیقا تمام شرایط را برای فاسد شدن لبنیات فراهم میکنند.
در هنگام چیدمان محصولات در طبقات یخچال، آنها را به ترتیب میزان استفاده خود، از عقب به جلو بچینید. به عنوان مثال، اگر شیر و پنیر برای شما لبنیات پرمصرفی است، آنها را در جلو چیده و خامه، کره و کشک که مصرف کمتری دارند را در عقب بچینید. در این صورت، هم دسترسی شما به محصولات راحتتر میشود و هم از هدر رفتن انرژی و سرمای یخچال برای پیدا کردن لبنیات مورد نظر خود جلوگیری میکنید.
روش سوم: توجه به دما
دمای مناسب برای نگهداری لبنیات در یخچال، ۳۷ درجه فارنهایت یا ۲ الی ۴ درجه سانتی گراد است. با تغییر تنظیمات دمای یخچال، میتوانید دمای یخچال را به دمای مناسب برسانید.
روش چهارم: توجه به تاریخ انقضا
از دیگر روشهای نگهداری لبنیات که باید به آن توجه زیادی داشته باشید، تاریخ انقضای محصولات لبنی است. به طور کلی، محصولات لبنی بدون مدت، ۳ الی ۵ روز پس از باز شدن درب، فاسد میشوند ولی از آنجایی که بسیاری از محصولات لبنی مورد استفاده، مدتدار هستند، شما میتوانید مدت زیادی آنها را نگهداری کنید. به عنوان مثال، شیرهای پاکتی، شیرهایی مدتدار هستند و تاریخ انقضای نسبتا زیادی دارند.
روش پنجم: توجه به اندازه محصول لبنی
برای استفاده از محصولات لبنی خود، برنامه ریزی داشته باشید. ابتدا، باید با توجه به میزان مصرف خود از هر یک از محصولات لبنی، آن را خریداری کنید. به عنوان مثال، اگر یک خانواده چهار نفره هستید و هر روز، پنیر و خامه در وعده صبحانه میخورید، میتوانید سایز پنیر و خامه را کمی بزرگتر از دیگر محصولات لبنی خریداری کنید. بهترین روش در خریداری محصولات لبنی، خرید محصولاتی با سایز کوچکتر است تا سریعتر مصرف شوند.
نکات مهم در نگهداری از انواع لبنیات
هر یک محصولات لبنی، فرمول متفاوتی دارند و به شیوه متفاوتی تهیه میشوند. به همین دلیل، روش نگهداری هر یک از آنها نیز متفاوت است. در ادامه به نکات مهم در نگهداری لبنیات متفاوت و پرمصرف میپردازیم.
نگهداری از شیر
- دمای مناسب برای نگهداری از شیر، ۴ درجه سانتی گراد یا کمتر است.
- درب یخچال فضای مناسبی برای نگهداری از شیر نیست.
- شیر را در ظرف بدون درب نگهداری نکنید. اگر آن را داخل پارچ میریزید، پس از استفاده، مجددا آن را به پاکت اصلی بازگردانید و درب آن ببندید.
- اگر قصد نگهداری طولانی مدت از شیر را دارید، آن را فریز کنید شیر در فریزر به مدت ۳ الی ۶ ماه سالم باقی میماند. البته، فراموش نکنید که پس از خارج کردن شیر از فریزر، بافت و رنگ آن کمی تغییر میکند.
- برای فریز کردن شیر، از ظرف مناسب با کمی فضای خالی استفاده کنید.
- پس از خروج شیر از فریزر، حتما آن را در ۵ الی ۷ روز مصرف کنید.
- مدت زمان نگهداری از شیر گاو، تنها ۷ روز در یخچال است.
- شیر را بیشتر از ۲ ساعت بیرون یخچال نگذارید. (در دمای هوای محیط حدود ۳۰ درجه، این عدد را به ۱ ساعت برسانید!)
- اگر شیر محلی خریداری میکنید، حتما قبل از مصرف آن را بجوشانید.
- بافت تودهای، تغییر رنگ و بوی ترشیدگی از علائم فاسد شدن شیر است.
نگهداری از پنیر
- پنیر را در سردترین طبقه یخچال که دمای ثابتی دارد، نگهداری کنید.
- پنیر نباید بیش از ۱ ساعت بیرون از یخچال نگهداری شود.
- پنیرهایی که در آب مخصوص خود نگهداری میشوند، باید هر ۲ روز یکبار تعویض آب برای آنها انجام دهید.
- کاغذ موجود روی پنیرهای غوطه ور در آب، نباید دور انداخته شوند.
- برای نگهداری لبنیات مانند پنیر، از آب جوشیده استفاده کنید.
- حتما برای برش زدن پنیر از چاقوی تمیز استفاده کنید.
- پنیرهای محلی را در آب نمک نگهداری کنید.
- پنیر چدار و گورگونزولا را در یک پوشش پلاستیکی بپیچید.
- برای نگهداری پنیر پارمیزان، ابتدا آن را در کاغذ روغنی پیچیده و سپس، آن را در یک پوشش پلاستیکی قرار دهید.
نگهداری از کره
- کره را میتوانید در یخچال یا فریزر نگهداری کنید.
- ۱۰ الی ۱۵ دقیقه قبل از مصرف کره، آن را از یخچال یا فریزر خارج کنید.
- برای پوشش دور کره، از کاغذ اصلی آن استفاده کنید. اگر آن کاغذ پاره شد، از فویل آلومینیومی استفاده کنید.
- از آنجایی که کره بوی غذاهای موجود در یخچال و فریزر را به خود جذب میکند، باید آن را در یک محفظه جداگانه قرار دهید.
- تاریخ انقضای کره در یخچال ۱ الی ۳ ماه و در فریزر ۹ ماه است.
نگهداری از ماست
- ماست باید در یخچال نگهداری شود.
- تاریخ انقضای ماست پس از باز شدن درب، ۵ الی ۷ روز است.
- ماست را در طبقههای پایین یخچال بگذارید. این طبقات دمای ثابت و سردی دارند.
- بوی دیگر مواد غذایی در یخچال، روی بوی ماست تاثیر میگذارد. پس، درب آن محکم ببندید یا آن را به یک ظرف درب دار منتقل کنید.
- تاریخ انقضای ماست در فریزر به مدت ۲ ماه است.
- ماست را بیشتر ۱ الی ۲ ساعت در دمای محیط قرار ندهید. برای مصرف ماست، مقداری از آن را در یک ظرف جداگانه بریزید و به سفره بیاورید.
- بلافاصله پس از دیدن کمی کپک روی ماست، کل آن را دور بریزید.
- هرگز ماست قدیمی را با ماست جدید مخلوط نکنید.
نگهداری از خامه
- خامه را ترجیحا در قفسههای درب یخچال قرار ندهید. زیرا درب یخچال بیشترین قسمت در معرض هوای گرم هنگام بازشدن خواهد بود.
- برای نگهداری طولانی مدت خامه، آن را در یک ظرف درب بسته با کمی فضای خالی در ظرف فریز کنید.
- خامه را در دمای محیط نگذارید.
- تاریخ انقضای خامه پاستوریزه تنها ۵ روز است.
ظرف مناسب برای نگهداری لبنیات
بهترین ظرف برای نگهداری لبنیات، ظروف بسته بندی خودشان است. اصولا نباید ظرف محصولات لبنی را تغییر دهید. اگر به هر دلیلی مجبور به تغییر ظرف لبنیات شدهاید، باید به نکات مهمی توجه کنید. به عنوان مثال، ظروف بسته بندی ماست، دارای درب نیستند یا ممکن است، ظرف بسته بندی آنها خراب شده باشد. برای تعویض ظرف لبنیات، به نکات زیر توجه کنید تا لبنیات مدت زمان بیشتری سالم باقی بمانند.
- ظروف نگهداری لبنیات باید شفاف، شیشهای، ضدعفونی شده، دربدار و کاملا خشک باشد.
- شیر را در بطری شیشهای کدر نگهداری کنید.
- هرگز از ظروف پلاستیکی برای نگهداری لبنیات استفاده نکنید.
- برای ضدعفونی کردن ظروف، آن را به خوبی بشویید و ظرف را به مدتی در آب در حال جوش قرار دهید.
- از ظروف درب دار محکم برای نگهداری از لبنیات استفاده کنید.
- پس از شستن ظروف، آنها را با یک دستمال تمیز، کامل خشک کنید.
نکات تکمیلی در نگهداری انواع لبنیات
در این مقاله، به تمام روشها و نکات مهم در هنگام نگهداری لبنیات پرداختیم. البته، برخی از نکات تکمیلی وجود دارد که در هنگام نگهداری از لبنیات به شما کمک میکند. به عنوان مثال، در هنگام استفاده از لبنیات، حتما مقدار مناسب برای مصرف خود را از کل محصولات لبنی جدا کنید. شیر جوشانده شده را به شیر سرد و جوشانده نشده اضافه نکنید. شیر حاوی ویتامین D است و اگر در معرض نور آفتاب قرار گیرد، ویتامین D خودش را از دست میدهد. هرگز شیر مدتدار را در ظرف دیگری منتقل نکنید. چرا که ظروف این محصول لبنی از ورود هرگونه عوامل تخریبگر و فاسد شدن آن جلوگیری میکند. اگر تمامی این نکات را در نگهداری لبنیات رعایت کنید، حتما میتوانید آنها را در مدت زمان بیشتری داشته باشید. البته، حجم محصولات لبنی خریداری شده را باید طبق میزان مصرف خود انتخاب کنید.