خطرات نگهداری انسولین در بار مسافر | حمل انسولین در مسافرت
بیماران دیابتی برای مسافرت با چالشهای خاص روبهرو میشوند، زیرا این افراد باید توجه ویژهای به نحوه نگهداری و حمل انسولین خود داشته باشند تا از کاهش اثر بخشی یا حتی آسیب دیدن دارو جلوگیری کنند؛ چرا که نگهداری نادرست از انسولین در شرایط مختلف مانند گرما یا سرمای شدید یا قرار گرفتن در معرض تغییرات دما به دلیل حمل آن در بار مسافری، میتواند تأثیرات منفی بر کارایی دارو داشته باشد و سلامت بیمار را به خطر بیندازد.
هنگام مسافرت ممکن است به علت تغییر برنامههای روزانه، مشکلاتی برای بیماران دیابتی به وجود آید که کسب آگاهی و آمادگی لازم برای جلوگیری از بروز این مشکلات لازم است. بیماران دیابتی با برنامه ریزی مناسب و رعایت نکات توصیه شده که در ادامه این مقاله از سایت کول تگ به آنها اشاره میکنیم، میتوانند مانند دیگر افراد خانواده مسافرت بیخطری را تجربه کنند.
چگونه از انسولین در سفر محافظت کنیم؟
اولین چیزی که باید در مورد حمل انسولین در سفر در نظر داشته باشید، مقدار آن است. ممکن است به خاطر تغییر عادت غذایی در سفر به انسولین بیشتری نیاز داشته باشید، به همین دلیل بهتر است همیشه یک انسولین اضافی به همراه داشته باشید. انسولین باز نشده باید در دمای ۳۶ تا ۴۶ درجه فارنهایت نگهداری شود، اما انجام این کار در سفرهای طولانی بسیار سخت است. هرگز انسولین خود را در تماس مستقیم با یخ قرار ندهید، استفاده از انسولین یخ زده و بیش از حد سرد شده، ممکن است خطرناک باشد. بهترین شرایط نگهداری انسولین در دمای سرد و گرم به صورت زیر است،
- اگر سفر شما شامل بازدید از مناطق سرد و طبیعتهایی مانند کوهستانهای برفی و غیره میباشد، بهتر است انسولین را در جیب کاپشن یا کت خود بگذارید تا دمای بدن شما مانع از سرد شدن بیش از اندازه آن شود.
- اگر سفرتان شامل مناطق گرم مانند جزایر و سواحل آفتابی است، تحت هیچ شرایطی انسولین خود را داخل کوله پشتی و ماشینی که در معرض آفتاب قرار گرفته است، قرار ندهید. در این صورت انسولین با سرعت بالایی گرم میشود و کارایی خود را از دست میدهد.
دارو و تجهیزات پزشکی مورد نیاز افراد دیابتی در سفر
قبل از سفر یک نامه از سمت پزشک یا کلینیک خود تهیه کنید که در آن بیماری و شرایط شما با جزئیات کامل بیان شده باشد. بهتر است در آن نامه دارو و تجهیزاتی را که باید با خود به همراه داشته باشید، بنویسید.
فاسد شدن داروها در طول سفر طبیعتاً مشکل ساز است و به همین دلیل سعی کنید که یک نسخه جدید به همراه خود داشته باشید. معمولاً شما باید حداقل دو برابر میزان دارویی را که در حالت عادی مصرف میکنید را به همراه داشته باشید تا به هنگام تأخیر در سفر دچار مشکل نشوید. همچنین قبل از مسافرت بهتر است در مورد راههای تهیه انسولین و دارو در کشور یا شهر مقصد اندکی تحقیق کنید.
روشهای صحیح نگهداری انسولین در سفر هوایی
سفر هوایی دیابتیها شاید کمی متفاوت باشد. در سفرهای هوایی وسایل شما توسط گیت امنیت جستجو میشود، بنابراین ممکن است به همراه داشتن برخی داروها و تجهیزات پزشکی در بعضی از فرودگاهها، قوانین خاص خود را داشته باشد. پس بهتر است قبل از ورود به فرودگاه و کشور مقصد از دستورالعملهای امنیتی و شرایط تهیه دارو در آن مطلع باشید تا در لحظات آخر دچار مشکل نشوید.
بر اساس دستورالعملهای امنیتی بعضی از فرودگاهها، شما میتوانید در کیف دستی خود تا ۱۰۰ میلی لیتر دارو را حمل کنید و دارو و تجهیزاتی که در کیف دستی خود حمل میکنید، باید دارای مستندات معتبر پزشکی باشند. نامه پزشکی شما باید به کارکنان هوایی نشان داده شود و در صورتی که مشکلی به وجود آید، میتوانید با مدیران مربوط در میان بگذارید. در سفرهای هوایی نکات زیر را مد نظر داشته باشید:
- قبل از سفر، با شرکت هواپیمایی خود تماس بگیرید و سؤالات خود را از آنها بپرسید.
- بیماری خود را با دیگران مطرح کنید. بهتر است دستبند یا کارت دیابت خود را در دسترس بگذارید تا در شرایط اضطراری اطرافیان و پزشکان راحتتر مشکل شما را تشخیص دهند.
- انسولین و تجهیزات پزشکی خود را در دسترس قرار دهید و باید در کیفی که به همراه دارید، مقداری تنقلات و قرص گلوکز و همراه داشته باشید تا در صورت افت شدید قند از آن استفاده کنید.
- کالری و کربوهیدرات مواد غذایی هواپیما را قبل از مصرف چک کنید.
- اگر سفر شما بین المللی است، از تغییر منطقه زمانی مطلع باشید تا اگر روز شما کوتاهتر یا بلندتر شد، بتوانید زمانبندی مصرف داروهای خود را به بهترین شکل ممکن تنظیم کنید.
- تجهیزاتی مانند نمایشگر مداوم قند خون و پمپهای انسولین، ممکن است در اثر برخورد اشعه ایکس گیت امنیت فرودگاه آسیب ببیند، بنابراین در چنین شرایطی میتوانید از مأموران امنیتی بخواهید که وسایل شما را به صورت دستی بازرسی کنند.
نکات مهم برای نگهداری در دمای مناسب انسولین و سفر با خودرو
از قرار دادن انسولین پشت شیشه عقب اتومبیل یا کنار پنجره آفتابگیر خودداری کنید و بهتر است انسولین در تاریکی نگهداری شود، زیرا انسولین در اثر حرارت زیاد یا یخ زدن آسیب میبیند، به همین دلیل نباید انسولین در قسمت جای یخی یخچال قرار داده شود. در صورت فاسد شدن انسولین نوع شفاف آن کدر میشود و نوع شیری رنگ نیز یکنواختی خود را از دست میدهد و به صورت دانه دانه به دیواره شیشه میچسبد. اگر انسولین در معرض نور خورشید قرار گرفته باشد رنگ آن ممکن است قهوهای شود در این صورت نباید از آن استفاده کرد؛ بنابراین طی مسافرت بهتر است انسولین را در کیف دستی خود حمل کنید نه در چمدانی که به قسمت باربند میبندید.
انسولین و سفر به مناطق گرمسیری
بزرگترین خطر برای مسافرت افراد دیابتی به جاهای گرم، تابش شدید آفتاب است. بنابراین تا آنجا که میتوانید سعی کنید بدن خود را در مقابل تابش بیش از اندازه آفتاب بپوشانید. آفتاب گرفتن در سفر ممکن است سطح قند خون شما را بالا ببرد و از طرف دیگر، سرعت جذب انسولین تزریق شده نیز بالا میرود.
بنابراین بهتر است در مناطق بسیار گرم وضعیت قند خون خود را زود به زود چک کنید. مراقب دقت دستگاه تست قند خون خود نیز باشید، زیرا دمای بسیار بالا، ممکن است در عملکرد دستگاه مشکل ایجاد کند. همچنین میتوانید از کیف حمل انسولین نیز کمک بگیرید، زیرا این کبف میتواند دما را تا 45 ساعت، بین 18 تا 30 درجه سانتی گراد نگه دارد. علاوه برا آن با کولتگ ایزی میتوانید در تمام طول سفر و هر جابجایی انسولین از دمای قرار گرفته آن مطلع شوید.
انسولین و سفر به مناطق سردسیر
از نکات مهم دیابت در سفر توجه به دمای هوا میباشد، در دمای پایین در ابتدا سرعت جذب انسولین کم میشود، اما زمانی که بدن خود را گرم میکنید، به صورت ناگهانی سرعت جذب انسولین بیشتر میشود. این موضوع ممکن است موجب پایین آمدن سطح قند خون شود. افتادن قند خون در هوای سرد خطرناکتر است؛ زیرا ممکن است باعث پایین آمدن بیش از اندازه دمای بدن شود. علاوه بر آن، هوای بیش از حد سرد ممکن است عملکرد دستگاه تست قند خون را با مشکل روبرو کند و نتوانید با دقت لازم سطح قند خون خود را تشخیص دهید.
چند نکته برای بیماران دیابتی در سفر
همانطور که گفته شد، مسافرت برای افراد دیابتی میتواند چالش برانگیز باشد، اما با برنامهریزی مناسب و رعایت نکات کلیدی، میتوانید سفری ایمن و لذت بخش را تجربه کنید. در ادامه چند نکته مهم برای بیماران دیابتی در سفر ارائه میدهیم، همراه ما باشید.
- از پیادهروی طولانی و کوهنوردی به تنهایی خودداری کنید.
- در صورتی که از گروه جدا میشوید، حتماً به اطرافیان بگویید که کجا میروید و کی برمیگردید تا اگر مشکلی پیش آمد بتوانند به شما کمک کنند.
- برای مدت طولانی در معرض نور مستقیم آفتاب قرار نگیرید.
- به منظور جلوگیری از گزش حشرات و گزندگان دیگر، از پوشش مناسب مانند اسپریهای ویژه و چادرهای مسافرتی دارای پشه بند استفاده کنید.
- با دراز کشیدن طولانی در ساحل آفتابی ممکن است به سرعت آب بدن خود را از دست دهید و قند خونتان بالا رود و به دنبال آن عوارضی مانند کاهش سطح هوشیاری اتفاق افتد. از این رو مقدار زیادی مایعات غیر شیرین بنوشید و برای جلوگیری از آفتاب سوختگی از کرمهای ضد آفتاب استفاده کنید.
در مسافرت دیگر کشورها چه نکاتی را باید در نظر گرفت؟
مسافرت به کشورهای شمال یا جنوب ایران از جمله عربستان مشکل خاصی ایجاد نمیکند. اما در مسافرت به شرق یا غرب به دلیل تغییر ساعات روز در صورت لزوم باید نحوه مصرف انسولین و قرص را تغییر دهید.
- در صورتی که اختلاف ساعت کشور مقصد با کشور خودمان کمتر از دو ساعت باشد، نیاز به تغییر خاصی نیست.
- در مسافرت به شرق روز، کوتاهتر میشود و مقدار انسولین یا قرص و کربوهیدرات مورد نیاز کاهش مییابد. در مسافرت به غرب روز طولانیتر میشود و ممکن است به وعده غذای اضافی و انسولین یا قرص بیشتری نیاز داشته باشید.
- در مورد تغییر میزان انسولین و رژیم غذایی خود حتماً با پزشک خود مشورت کنید.
- در مسافرت به کشورهای خارجی باید بدانید که چگونه به زبان آنها بگویید: من دیابت دارم و لطفاً به من قند بدهید.
کودک دیابتی و سفر
به کمک توصیههای زیر میتوانید فرزندتان را برای دور شدن از خانه و رفتن به یک سفر کوتاه مدت آماده کنید:
- هر آنچه را که مورد نیاز کودک است در یک کیف مخصوص قرار دهید: انسولین، سرنگ مخصوص، دستگاه اندازهگیر و نوارهای مخصوص تست قند را به تعداد بیش از حد نیاز در کیفش قرار دهید.
- اگر مسیر سفر چند ساعت طول میکشد برای طول راه او آب میوه، میان وعده و قرصهای گلوکز تهیه نمایید.
- اگر سفر کودک شما با تغییر ساعت همراه است، با پزشک او درباره برنامهریزی استفاده از انسولین مشورت کنید.
- از کودک خود بخواهید در طول سفر بیش از خانه، سطح گلوکز خونش را اندازهگیری کند.
رژیم غذایی افراد دیابتی در سفر
معمولاً در هر مسافرتی امکان آشنایی شما با غذاهای جدید و گوناگون وجود دارد. صرفاً به دلیل آنکه شما دیابت دارید نباید خودتان را از خوردن انواع غذاها محروم کنید، اما باید به این نکته توجه کنید که رعایت اصول سلامت در مصرف این غذاها مهمترین کاری است که باید انجام دهید. اگر به تنهایی سفر میکنید، بهتر است شرایط خود را با کارکنان هتل و اماکن اقامتی خود مطرح کنید. اگر زبان کشور یا منطقه مقصد را نمیدانید، سعی کنید لغات مربوط به غذاهای اصلی به ویژه مواد غذایی نشاستهدار را یاد بگیرید تا در شرایط لازم قادر باشید اصلیترین و ابتداییترین مواد غذایی بدن خود را تأمین کنید.
نتیجه گیری
همانطور که در این مقاله از سایت کول تگ گفته شد، نگهداری و حمل انسولین در سفر برای بیماران دیابتی نیازمند دقت و احتیاط ویژهای میباشد و آنها باید با مانیتورینگ داروهای خود آماده سفر باشند. تغییرات دما، شرایط محیطی و نحوه نگهداری نادرست میتواند تأثیرات منفی جدی بر اثر بخشی انسولین بگذارد و به سلامتی فرد آسیب برساند. بنابراین، استفاده از کیفهای مخصوص حمل انسولین که دما را کنترل میکنند، میتواند به شما برای حفظ اثربخشی دارو کمک بخصوصی کند.
حمل انسولین در دسترسی آسان و به دور از تغییرات شدید دما، و اطلاع رسانی به همسفران درباره نیازهای خاص بهداشتی از جمله اقداماتی هستند که میتوانند ایمنی دارو و سلامت بیمار را در طول سفر تضمین کنند. با رعایت این موارد، بیماران دیابتی میتوانند با خیال راحتتر از سفر خود لذت ببرند و از خطرات ناشی از نگهداری نادرست انسولین نیز جلوگیری کنند.